Skip to content

Verloren was gieten

Lost-Wax Casting / Investment Casting

In 6 stappen uw gewenste gietproduct

Lost-Wax Casting, ofwel Verloren-Was Gieten, is een gietproces dat gebruikt wordt voor onderdelen waarbij een hoge maatnauwkeurigheid gevraagd wordt. Het gietproces geeft veel vrijheid bij het ontwerpen van onderdelen met een hoge vormcomplexiteit, waarbij ondersnijdingen, uitsparingen en tegenlossingen geen probleem zijn. De meest gebruikte materialen zijn legeringen van roestvast staal (RVS).

  • Geschikt voor kleine tot grote series, met een gewicht van 10 gram tot 30 kg.
  • Geschikt voor uitermate goede oppervlaktekwaliteit (Ra 0.8 tot 3.2 µm).
  • Geschikt voor hoge vormcomplexiteit en maatnauwkeurigheid (DCTG 6).

Hoe ziet het gietproces eruit?

Bij Verloren-Was Gieten worden onderdelen, vervaardigd van vloeibare, spuitgegoten ‘was’ (met behulp van een aluminium/ stalen matrijs), geassembleerd op een zogenoemde ‘wasboom’. Deze vertakte wasboom bevat toevoer- en poortsystemen. Hoe kleiner het gewenste onderdeel, hoe meer er op de wasboom geassembleerd kunnen worden. De wasboom wordt meerdere malen (ongeveer 8 keer) ondergedompeld in een vuurvaste suspensie en krijgt dan een vuurvaste, keramische stuclaag – die een aantal uren wordt gedroogd.

De was wordt na het dompelproces uit de wasboom gesmolten. Wat er overblijft is de zogenoemde ‘keramische gietschaal’. De gietschaal wordt in een oven gebakken tot een temperatuur van ongeveer 1000 °C en fungeert als een matrijs voor de te produceren onderdelen. Gesmolten metaal met een smeltpunt tot 2200 °C kan in de gietschaal worden gegoten. Verschillende methodieken, zoals luchtdruk, centrifugale druk of een vacuüm kunnen worden toegepast om volledige vulling van de gietschaal te realiseren.

Na het gietproces wordt de gietschaal met een breekhamer stukgebroken. De onderdelen worden dan van de vertakte wasboom afgeslepen. De onderdelen worden tenslotte afgewerkt met verschillende nabewerkingen, zoals slijpen, schuren, (CNC) verspanen of stralen. Voor een gladde afwerking kan er gekozen worden voor Trommelen (Tumbling Polishing) of Elektrolytisch Polijsten.